Rólunk

A Fényes Forrásvidékről

A Tata város központjától mintegy 3 km- re, a Fényes Forrásvidéken fekvő Fényes Fürdő és Kemping egy közel 30 hektáros természetvédelmi terület. A több, mint 100 éves múltra visszatekintő fürdő számos tatai és Tatára látogató gyermekkorát meghatározó kultikus helynek számít a mai napig. A naponta közel 40ezer liter feltörő, minden évszakban 20-22°C-os források által táplált strand-, és kempingkomplexum, természetvédelmi szempontból is fontos lápvilággal, a nyári szezonban különleges kikapcsolódásra nyújt lehetőséget minden kedves idelátogató számára.

A Fényes-források tavait régen a tataiak különböző módon nevezték el:
A nádpallóval elkerített felső forrást a grófné használta fürdésre. A kerítésen belül kis ház szolgált az öltözésre és homokföveny a napozásra. A területet a gróf jágerei ( erdészek) őrizték.
A következő az úgy nevezett “Katona-forrás”, nevét onnan kapta, hogy a laktanyából kivezényelt katonák csak ebben a forrásban fürödhettek.
A legalsó a legszebb, az öregek elmondása szerint erről nevezték el a fürdőt Fényesnek. Ebből a három méter mély forráskráterből a tiszta vízben szabad szemmel is jól látható fehér kvarchomok bugyogott föl, és ezernyi buborék szállt fel a forrás felszínére.

Az említett forrásokból s azok lefolyó vizéből Tata község 1913-ban a közönség számára fürdőt alakított ki. A fürdő közvetlen szomszédságában található Tatai Fényes Tanösvény 2015-ben került a látogatók számára kialakításra. 1350 m hosszú cölöpsétányról csodálhatják a Forrásvidékre látogatók az állandóan aktív forrásokat, találkozhatnak a tanösvényen élő, minden évszakban nyüzsgő állat- és növényvilágával, mindezt vezetett- vagy akár éjszakai túrák keretén belül.